Vaak gehoord, maar wat is dat nou eigenlijk?

Om in topvorm te komen is trainen erg belangrijk. Door te trainen ontwikkelen uw spieren en longen zich en dat allemaal met één doel: Harder fietsen! Veel renners vergeten nog wel eens dat het ook belangrijk is om rust te nemen. Door het nemen van rust na een training herstelt het lichaam (compenseert) maar daarnaast neemt het een hoger niveau aan om de volgende trainingsprikkel aan te kunnen. Dit verschijnsel heet supercompensatie.

In fase 1 wordt er getraind waardoor de balans in het lichaam verstoord wordt. Het prestatievermogen daalt afhankelijk van de intensiteit en duur van de training. (Hoe zwaar was de training voor uw lichaam?) Na de training zal het lichaam proberen te herstellen, dit vindt plaats in fase 2. Krijgt het lichaam voldoende rust dan zal het in staat zijn om zich niet enkel tot het basisniveau te herstellen maar bovendien een toename in prestatievermogen creëren. In fase 3 wordt het lichaam zodoende een beetje sterker en fitter. Wordt er vervolgens niet meer getraind dan zal in fase 4 de winst van fase 3 afnemen en daalt het prestatievermogen weer tot het uitgangsniveau van voor de training.

Herstel en Training

De drie volgende afbeeldingen geven meer informatie over de trainingen en de rust perioden. Afbeelding 2 laat de grafiek van iemand zien die 2 maal traint en een langere herstel periode tussen de trainingen. Duidelijk wordt dat de deze persoon niet sterker wordt en weer terug komt op de basis conditie.

De afbeelding hieronder laat zien dat iemand zijn lichaam juist te weinig rust geeft en dus nog niet in het geheel is hersteld.

Het is heel lastig aan te voelen wanneer een lichaam klaar is voor de volgende trainingsprikkel en wanneer juist niet. Ieder lichaam is anders en reageert anders. Hieronder is het ideale trainingsplaatje geschetst. Deze persoon begint met trainen juist wanneer hij op het hoogste punt in de supercompensatie is.

Rust is ook training!

Dat klinkt vreemd, maar is echt zo. In een verantwoord trainingsschema is er aandacht voor trainingsarbeid en rust. Neem hierin altijd mee dat herstel na een training positief beïnvloed wordt door een goede nachtrust, gezonde voeding en een goede basisconditie. Factoren als leeftijd, stress, ziekte en medicijngebruik kunnen het herstel negatief beïnvloeden. Respecteer de signalen van uw lichaam en blijf vooral plezier houden in het fietsen!

Bekijk andere adviezen